Bli sterk og smidig med yoga

  • Gå tilbake

Yoga – for kropp og sinn

Tekst: Marit Gaare Laache


Høsten 2015 starter Axelsons Body Work School i Oslo sin første yogautdanning, med fokus på yoga, mindfullness og livskunnskapen Ayurveda.

– Vår grunnlegger Hans Axelson, ble tidlig interessert i yoga, og endelig har vi komplettert vårt studietilbud med en egen yogautdanning. Som studieansvarlig for denne, bestemte jeg meg for å teste ut hva en daglig yogapraksis gjør med kropp og sinn, forteller Trine Spanien (55) ved Axelsons.

Hun forteller at en hektisk hverdag ga behov for å gjøre en innsats for egen helse, og at det begynte med et eksperiment for å se hva en dedikert yogpraksis gjør med en. En krevende hverdag, høye skuldre og et ønske om å ta vare på seg selv ble starten på en ny tilværelse. – Det er helt revolusjonerende hva yoga gjør med den fysiske kroppen, den mentale helsen og ikke minst med følelsen av ro og tilstedeværelse. Jeg kjenner rett og slett på gleden over å være meg, forteller Trine.

Hun ønsket å utfordre seg selv, for å se om hun klarte å gjennomføre yogatrening hver morgen før jobb. Hun hadde både vært på yogaretreat og drevet med av-og-på-yoga, men hadde aldri klart å gjøre den til en del av hverdagen. – Først bestemte jeg meg for å teste det ut i 30 dager, så ble jeg hektet – og nå er jeg ferdig med de første syv månedene og har lovet meg selv å fortsette et helt år. – Vanedannende, fastslår Trine. 

Bygger styrke, smidighet, kondisjon

– Effektn kom med én gang. Allerede første uken gikk jeg ned noen kilo, og kunne faktisk se at midjen ble smalere og skuldrene lavere. Trine forteller at det egentlig ikke er det yogaen handler om. – Det handler ikke om antall kilo, men om utrenselse og en sunnere kropp. Jeg har fått muskler og midje, og halsen og armene mine er faktisk blitt lengre, fastslår Trine. Hun legger til at det rett og slett har blitt lettere å spise sunt, fordi kroppen har mindre lyst på det som er usunt. 

«Jeg seg mer i speilet og er fornøyd med jeg ser. Jeg føler meg vakrere, gladere og faktisk snillere. Og det at jeg gjør noe som jeg vet er bra for for meg selv, gir meg mer selvrespekt».

Kropp, sjel og sinn

Også på det mentale og emosjonelle planet har Trine merket stor forskjell. – Jeg blir ikke stresset på samme måte som før. Mindfulness er en naturlig del av yoga, fordi øvelsene krever full tilstedeværelse, og jeg har rett og slett en større ro inne i meg. Også søvnen har blitt bedre. Jeg sovner raskere, sover hele natten gjennom og våkner mer uthvilt. Ja, hva er det yoga egentlig ikke hjelper for , ler Trine.
Hverdagen er krevende for de fleste av oss i dagens samfunn. Det er så mye vi skal mestre. Jobb, hjem, familie, fasade, tidspress og sosiale medier. Yoga og tilstedeværelse blir dermed en reise med fokus på det indre og ikke det ytre. – Yoga handler ikke om å klare alle stillingene, men om å gå dit kroppen din tar deg og ikke nødvendigvis dit du føler du bør være. Yoga er en reise innover i en selv.

Dørstokkmila

Trine har funnet ut at planlegging er nøkkelen til gjennomføring. Treningsbag, yogamatte, jobbklær og lunch klargjøres på kvelden, slik at det bare er å stå opp og komme seg avgårde.
– Uansett hvor trøtt jeg er når jeg står opp, så er det greit når jeg kommer på matta.

 Det som er interessant er hvor fort jeg merker det på energien og balansen, om jeg har fått for lite søvn, spist for mye usunn mat eller er unkonsentrert. Vi kan gjerne lyve litt for oss selv om ståa, men det nytter ikke å lyve for kroppen. For meg har rett og slett yoga blitt en spire for en sunnere livsstil, og nå gleder jeg meg til å spre en yogautdanning med et helhetlig fokus til flere, forteller studierektor og studieansvarlig for Yogalærerutdannelsen ved Axelsons, Trine Spanien.

Her kan du lese om Yogalærerutdannelsen

Her kan du lese om Yin Yoga lærer utdannelsen

Les merEn ny karriere – eller et springbrett til en annerledes hverdag

Mange tror at man må studere yoga i månedsvis i India for

Utbrent av karrierejaget

Tom Eikelind (43) ble utbrent av karrierejaget. Sa opp jobben og fulgte

Benyttet koronatiden til å ta en helt ny utdannelse

  Da koronakrisen inntraff var det ingen selvfølge at Tommy fikk beholde

axelsons.no bruker innholdskapsler (cookies) for statistikk     Webutvikling

Laster ..