Rosenbevegelser – hold kroppen i bevegelse, få friere pust og kom i kontakt med deg selv

  • Gå tilbake

Hild Uthaug er ny norsk lærer i Rosenbevegelser på Axelsons. Hun har lang erfaring både som Rosenterapeut og instruktør i Rosenbevegelser, og er nå godkjent som lærer i Rosenbevegelser.  

Tekst: Marianne Emilsen

Hild hadde sitt første møte med Rosenmetoden i 1998, og begynte med Rosenbevegelser i 1999. Ferdig Rosenterapeut og Instruktør i Rosenbevegelser var hun i henholdsvis 2005 og 2007. Og nå er hun altså Axelsons nye lærer i Rosenbevegelser. For tiden er hun dessuten den eneste norsktalende som er godkjent som lærer. Hun deler gjerne av sin kunnskap om og entusiasme for Rosenbevegelser, og vi har tatt en prat med henne for å høre mer om hva som er så bra med denne bevegelsesformen.

– Rosenbevegelser er bra fordi det er en treningsform som fokuserer på å finne en kobling mellom kropp og sinn, og kropp og følelser. I motsetning til vanlig og «hard» trening, handler det ikke om å presse kroppen til det maksimale, men å finne frem til en naturlig måte å bevege seg på, og å fokusere på den naturlige og frie pusten. Det er en treningsform som jobber med kroppen, ikke mot kroppen. Vi er så vant til å jobbe hardt og «ta i», men dette blir en øvelse i det motsatte, i å nettopp forstå og respektere kroppens grenser. Det er god trening, vi beveger hele kroppen i løpet av en time, og vi bruker rommet og ligger på gulvet. Men deltakerne skal ikke føle at de må gjøre akkurat det samme som de rundt seg, eller at det er spesielle krav og faste regler. I begynnelsen ser jeg ofte at deltakerne snur seg rundt og ser på hva de andre gjør, men etter hvert glemmer de å sammenlikne, og har heller fokus på seg selv og sin egen personlige utvikling.

Hva går egentlig Rosenbevegelser ut på?

– Det handler om å holde kroppen i bevegelse, men det er også en måte å komme inn til seg selv og få mer kroppsbevissthet og større selvinnsikt. Man kan kalle det en slags mindfulness i bevegelse. Jeg vil gjerne nevne et sitat fra Marion Rosen, grunnleggeren av Rosenmetoden og Rosenbevegelser:

«Å gjøre bevegelsene hjelper deg med å ta de indre forandringene ut i livet».

Det er altså en kombinasjon av fysisk og mental trening, og en måte å ta de indre forandringene vi opplever gjennom Rosenmetoden ut i livet på. Det skal gjøre godt fysisk. I tillegg kan det bidra til å gjøre deg mer fleksibel og å holde deg bevegelig utover i livet. 

Hvem er Rosenbevegelser for?

– Du må være 22 år for å delta på kurs, men utover det er det ingen krav til forkunnskaper, selv om det kan være en fordel å kjenne til filosofien bak Rosenmetoden. Jeg har hatt alt fra totalt utrente til idrettsutøvere og dansere som elever, og alle blir overrasket over hvordan det er å oppleve kroppen på en ny måte. Rosenbevegelser er for alle som er interessert.

Hvordan er læringsprosessen, og hvordan fungerer kursene?

– Jeg vil si at det er en organisk prosess, som ikke følger et gitt skjema for hvordan det må gjennomføres. Noen bruker kort tid, og noen bruker lengre tid. Det eneste teoretiske temaet er anatomi. Ellers er det erfaringsbasert, det vil si at vi lærer ved å gjøre. Målet er å komme tilbake til hver enkelts naturlige måte å puste og bevege seg på. Kroppen er skapt for kunne bevege seg uten anstrengelse, det er det vi fokuserer på. I Rosenmetoden gir du din første behandling allerede på grunnkurset, men i Rosenbevegelser er det er valgfritt når du vil prøve å instruere for første gang.

Kan du si noe mer om det praktiske rundt utdanningen?

– Rosenbevegelser bygger på samme tankegang som Rosenmetoden, men er en egenstående aktivitet og en utdannelse som består av minimum 7 intensivkurs á 3 dager og et praksisår på 12 måneder. Du må ha deltatt på et introduksjonskurs i Rosenmetoden for å bli godkjent instruktør. Etter godkjent utdannelse får du et internasjonalt diplom fra «The Rosen Institute» i USA. Du kan ta intensivkurs kun for din egen personlige utvikling og helse. Har du bevegelseshemninger kan du også delta. Her presses ikke kroppen til noe den ikke kan håndtere.
Alle er hjertelig velkommen!

 

Her kan du lese mer om Rosenbevegelser

Her kan du lese mer om kurs i Rosenmetoden

Les merVåg å følge drømmen!

  Drømmer du om å gjøre noe helt annet med livet ditt?

Ta en utdannelse hvor du lærer å se hele mennesket!

  På massørutdannelsen lærer du ikke bare massasjeteknikk fra a-å, det legges

Hansa Yoga Terapi

Bli kjent med Yoga som terapi på workshop med Vincent Boletta i

axelsons.no bruker innholdskapsler (cookies) for statistikk     Webutvikling

Laster ..