Jeg liker friheten til å kunne utforme mine egne yogaklasser

  • Gå tilbake

 

Jenny Sjøberg avsluttet sin Yogalærer-utdannelse på Axelsons i fjor. Her forteller hun om intensjoner som har blitt virkelighet og om å flytte grenser for sin egen komfortsone. 

 

Jeg er kjempefornøyd med utdannelsen, jeg kan ikke si noe annet! 

Jeg valgte en lang variant i stedet for en fireukers intensivutdannelse som er ganske vanlig for mange 200-timers utdannelser, fordi jeg selv ville ha tid til å utvikles samtidig med læreprosessen, forteller Jenny Sjøberg.

For min del kunne utdannelsen vært ennå lenger. Jeg hadde gjerne spandert dobbelt så mange timer med yogaanatomien, da det var utrolig inspirerende og det er så mye å lære.

 

Jeg er der jeg vil være

Når jeg leste det jeg skrev om min intensjon i starten av utdannelsen, tenkte jeg «oi hvor målbevisst jeg var» ler Jenny. Men alt sammen har blitt virkelighet. Jeg er der jeg vil være med yogaen som profesjon, jeg har startet mitt eget selskap og jeg har begynt å holde klasser hver uke. Jeg kjenner meg ennå mer fokusert på hva jeg vil gjøre i livet, og jeg kjenner at jeg tør å ta sjanser mer enn noen gang. 

Jenny Sjøberg

Jeg har hatt en liten gruppe en gang i uken under hele utdannelsen, og nå har jeg begynt å ta betalt. Jeg skal også begynne å undervise fast i et studio hvor jeg har vikariert en stund. 

I løpet av utdannelsen hadde vi som oppgave å undervise totalt 25 klasser mellom samlingene på skolen. Det var fint at vi kom raskt igang med å praktisere, og allerede etter første samlingen ble vi anbefalt å begynne å instruere andre i grunnleggende teknikker og øvelser. Jeg var absolutt nervøs, men kontaktet mine kollegaer og etablerte en gruppe med tre arbeidskollegaer som etterhvert vokste til ti deltakere.  

Ingen av de hadde trent yoga tidligere, men de har fortsatt og flere av de har blitt «hektet». Det er kjempegøy å få være den som introduserer yoga i andres liv. De forsto jo at jeg var i en læreprosess og de har gitt meg god tilbakemelding og har sett at jeg utvikler meg. Så nå betaler de gjerne for å fortsette å trene med meg.

Jeg kjenner meg faktisk som en yogalærer og ikke bare som en praktikant. Jeg har funnet noe som kjennes som min stemme og min stil. Etterhvert vil jeg ha tre klasser i uken, to yin og en vinyasa. Det er helt klart en drøm å kunne forsørge meg selv via yogaen. Men samtidig vil jeg ha balanse i min egen trening og i min relasjon til yoga, så akkurat nå kjennes det helt fint å ha et annet yrke i bunnen.

 

Trives med Multistyle-perspektivet

Multistyle er virkelig et kjempebra konsept, hvor alle tilnærmingsmåtene har noe å tilføre hverandre. Multistyle-vinklingen var en av årsakene til at jeg valgte nettopp Axelsons utdannelse. Den som vil, kan alltids spesialisere seg via kortere kurs. Jeg har også tatt en yin yogalærer utdannelse parallellt, som jeg er veldig glad for. Jeg liker å utforske hva som er min måte å formidle yogaen på. Jeg liker friheten ved å utforme mine egne klasser og er glad i den grunnstrukturen vi lærte på utdannelsen. Jeg har prøvd litt forskjellig, men dette kjennes bra for meg og jeg får også best tilbakemelding fra elevene på dette. Det er gøy å designe klasser med ulike formål, noe som var vanskelig til å begynne med så klart, men jeg kan hele tiden finslipe min ferdighet. 

Det er litt vanskelig å vite hvor lang tid en sekvens tar, men jeg jobber med å finne den perfekte mengden innhold. Jeg vil gjerne ha en lang avspenning og meditasjon med i hver klasse jeg holder, og opplever ofte at det er behov for 90 minutter. Etterhvert skal jeg begynne med 75 minutters klasser, og det blir en ny utfordring!

Til min første klasse hadde jeg skrevet et langt manus, men jeg tar allerede mer og mer utgangspunkt i min egen kropp og improviserer ganske mye. Jeg har utviklet meg mye i løpet av de 9 månedene som utdannelsen pågikk og jeg setter utrolig stor pris på den reisen jeg har gjort.

 

Forstår anatomien via sin egen kropp

Det var en god opplevelse at hver morgen på utdannelsen, begynte med  lærerledet yogatrening, noe jeg virkelig satte pris på. Det er utrolig viktig å trene selv, og jeg går gjerne på ulike klasser med forskjellige lærere og lar meg inspirere.

Forut for utdannelsen hadde jeg trent Hatha og Vinyasa yoga noen ganger i uken i omtrent fem år. Jeg ble mer disiplinert i løpet av utdannelsen og nå trener jeg minst fem dager i uken og noen ganger hver dag. Jeg vil kjenne yogaen i min egen kropp, og det er der anatomiforståelsen og alt det andre virkelig gir mening . 

Anatomien farger definitivt min undervisning, og jeg setter gjerne opp alignment temaet på mine vinyasaklasser og benytter ulike tekniske øvelser for å oppleve hva god teknikk kan gjøre for kroppen.  For noen dager sider holdt jeg for eksempel en innover- og utoverrotasjonsklasse.

Det er fint å ha verktøy for å instruere elevene i alignment, når jeg ser at de for eksempel har problemer med å finne sin kjernestyrke, når de har for mye svai eller lignende. At jeg faktisk kan se på kropper i bevegelse og posisjoner og forstå hva jeg trenger å si for at de skal komme i kontakt med de riktige musklene, det er heftig!

 

Retreaten ble en sterk opplevelse

Jeg likte opplegget på retreaten veldig godt. Den personlige reisen jeg gjorde der, ble utrolig sterk for meg. Pappaen min gikk bort kort tid før oppholdet og det var sterkt å kunne prosessere det i et retreatmiljø, med gode rutiner, med likesinnede rundt meg og med mye tid og rom til å rette blikket innover og kjenne etter. 

Jenny underviser

Jeg satte stor pris på at vi fikk prøve ulike aktiviteter som forskjellige dansemeditasjoner og lignende. Samtidig fikk vi også beskjed om at vi ikke trengte å være med på noe vi ikke hadde lyst til og at vi kunne gå når og om vi ville fra disse aktivitetene. Det gjorde at jeg fikk lyst til å prøve alt, og så sluttet det med at jeg alltid ble med og hadde kjempeflotte opplevelser!

Jeg utfordret meg selv med ting jeg ikke i det hele tatt trodde var «meg», og det var virkelig heftig at lærerne viste meg ting jeg normalt sett ikke ville ha deltatt på. Det opplever jeg nå som et viktig verktøy i yogaen, det å ikke bli værende i komfortsonen, men å ha verktøy for å kunne romme det som oppstår når jeg trår utenfor det jeg allerede identifiserer meg med.  

 

Fint utbytte mellom alle i gruppen

Jeg ble kjent med alle i gruppen og kjente meg trygg og bekvem med alle. Lærerne var fra første stund ydmyke og tillatende med invitasjon til stor åpenhet, men ingen ble tvunget eller pushet og det hjalp godt for å kunne skape en så god gruppeatmosfære.

Jeg opplevde en fin gi- og få- atmosfære i gruppen, et støttende klima hvor alle delte og var generøse. Vi har en facebook-gruppe hvor vi fortsatt kan stille spørsmål, tipse og invitere hverandre og det oppleves godt å ha en gruppe hvor vi kan holde kontakten. En av jentene skal arrangere et yogaevent hjemme hos seg om noen måneder og det blir kjempegøy, og forhåpentligvis kan vi fortsette å samles regelmessig som en gruppe, med yogaen som bindeledd. 

Les om vår utdannelse til Yogalærer

Les mer om vår utdannelse til Yin yoga lærer

Les merStressveileder – et kurs i stresshåndtering

Da Axelsons lanserte kurset «Stressveileder» våren 2021 ble kurset fulltegnet i rekordfart. 

En ny karriere – eller et springbrett til en annerledes hverdag

Mange tror at man må studere yoga i månedsvis i India for

Utbrent av karrierejaget

Tom Eikelind (43) ble utbrent av karrierejaget. Sa opp jobben og fulgte

axelsons.no bruker innholdskapsler (cookies) for statistikk     Webutvikling

Laster ..