Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Bærbart husapotek

med Soneterapi og Yin Yoga

Yin Yoga bygger på den østlige fem-element-teorien med organ- og meridianlære som også soneterapien benytter. Trine Spanien forteller om metodenes benyttelse som husapotek, og hvordan hun sammen med elevene på Axelsons utforsker kombinasjonen med yoga og soneterapi og hvordan de to systemene kan støtte hverandre.

Soneterapi er en effektiv behandlingsmetode som benytter meridianlæren og utføres via trykk og massasje av soner på føttene men også på hender og ører. Den populære yogaformen Yin Yoga bygger på meridianlæren og har som mål å tøye kroppens bindevev med langvarige, myke tøyninger. Det finnes teorier om at meridianene eller energibanene som omtales i tradisjonell kinesisk medisin fysisk er å finne i kroppens primære bindevevsdrag. For Trine Spanien som både er lærer i soneterapi og yogalærer, ble koblingen mellom de to systemene stadig mer åpenbar, og nå utforsker hun sine hypoteser sammen med den første gruppen Yin yogalærerelever på Axelsons Body Work School i Oslo.

Hei Trine, hva er din bakgrunn i soneterapi og yoga?
– Jeg lærte først soneterapi i Penang i Malaysia i 1998. I Asia er det naturlig å massere hverandre –det er en del av hverdagen som gis videre fra generasjon til generasjon. Rett etter at jeg kom hjem, gikk jeg Axelsons yrkesutdannelse til soneterapeut og siden har jeg vært helt oppslukt. Jeg har jobbet med soneterapi siden den gang, og har vært lærer i soneterapi på skolen siden 2003. Soneterapi er et verktøy til å gjenopprette kroppens balanse, man ”rengjør” bindevevet, øker peristaltikken i og øker sirkulasjonen i både, blod, lymfe og energibaner. Det er så fantastisk at man kan behandle seg selv! Jeg ser det som helt elementær kunnskap om vår egen kropp og soneterapi er noe alle burde få lære på skolen som barn. Det slutter aldri å fasinere meg hvor lite som skal til for at det skal skje så mye, både når jeg får behandling, gir behandling og underviser i soneterapi. Jeg har det med meg overalt, og det burde virkelig være allmen kunnskap. Det er viktig å forstå at man kan behandle seg selv uten piller, vi går alle rundt med et eget innebygd gratis husapotek.

Hvordan oppsto ideen til en kobling mellom soneterapi og yoga?
– Jeg begynte med yoga omtrent samtidig som jeg oppdaget soneterapien. Vi startet opp vår første yogalærerutdannelse på Axelsons i 2015, og jeg utdannet meg til yogalærer sammen med det første kullet. Nå har vi også startet en lærerutdannelse i Yin yoga, som blant annet bygger på en idé jeg har bært på lenge – å integrere soneterapi og yoga. Mitt hjerte brenner for begge metodene, og begge er fantastiske veier til selvleging. Det kjennes helt naturlig at det må oppstå en sammensmelting av disse to metodene eller verktøyene som jeg liker så godt. Når jeg fullt ut forsto koblingen mellom Yin yoga og kinesisk medisin med fem-element, meridianer og organer, ble det lett å se sammenhengen med soneterapi. I en samtale med Fatima, en av lærerne på Yin yoga lærerutdannelsen, ble en integrasjon mellom Yin yoga og soneterapi ennå tydeligere for meg. Vi bestemte oss for at dette skulle bli en plattform for en utforskende inngangsvinkel til temaet.

«Vi går alle rundt med et eget
innebygd gratis husapotek»

Så, hvordan kan man helt konkret benytte soneterapi og yoga i kombinasjon?
– Energien til kroppens ulike organer går i følge kinesisk medisin via meridianbaner og hele kroppens helsetilstand – emosjoner, sanser og kroppsvev kan forstås innenfor denne inndelingen. Selv stillingene vi benytter i Yin yoga tøyer og åpner ulike merdianbaner, og påvirker dermed de ulike organene. Vi jobber med meridianene via to ulike veier, ved å benytte soneterapi på oss selv i yogastillingene. På samme måte som at smerte i føttenes soner gir informasjon om ubalanser og blokkeringer, kan spenninger og smerter i yogastillinger gi informasjon om hvor man har restriksjoner. Vi har soner eller punkter for de ulike organene i føttene, men også for ryggen, nakken og hele bevegelsesapparatet. Hypotesen er at vi ved å jobbe refleksologisk på samme meridianer som strekkes i den aktuelle stillingen, kan øke flyten gjennom disse meridianene, og dermed organet og at effekten kan vise seg ved økt flyt i stillingen. Punktene kan benyttes i kombinasjon med stillingen, eller som et mellomspill. Ideen er at yogalæreren skal benytte verktøyet i sin egen praksis i undervisning eller for å gi behandling med tips og råd til husbruk. De blir definitivt ikke soneterapeuter – de lærer enkelte soner som passer sammen med yin yogaen. I hovedsak ryggraden, bevegelsesapparatet og de ti store organene som er koblet til hver sin meridian, og å jobbe med disse i både yinstillinger og som grunnleggende soneterapi.

Du snakker om soneterapi som et husapotek, kan du fortelle mer om dette?
– Kroppen er så intelligent designet, det er så lett å sette i gang selvlegingen. Allerede ved å klemme på føttene for å lete frem soner, setter i gang en prosess. Det er min opplevelse fra alle kurs jeg har holdt opp gjennom årene. Alle kan utøve soneterapi, unge som gamle. Når jeg har vært på ferie med venner som har barn, har jeg ofte vist barna soneterapi hvis de har hatt vondt i øret, mageknip eller andre plager. Når de oppdager hvor lett de kan hjelpe seg selv, spør de ofte med oppriktig forundring om hvorfor de ikke får lære dette på skolen. Når vi kjenner til sonene på føttene, hendene og i ørene, har vi med oss en verktøyskasse for plager av ulik karakter – stiv nakke, ryggproblemer, urinveisinfeksjon, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer for å nevne noe. Et glass vann og trykk og massasje av punkter på øret kan hjelpe de fleste med hodepine, eller det kan til og med stoppe et begynnende migreneanfall. Soneterapi er en fantastisk plattform for å forstå sammenhengen i kroppen. Jeg har jobbet med metoden i snart 20år og jeg fortsetter å fasineres. Soneterapi bygger på en grunnleggende forståelse for kroppen og denne forståelsen kan kobles til maten vår, massasje, yoga, bevegelse og mosjon, våre relasjoner…. muligheten for kombinasjonen med andre metoder er nærmest ubegrenset.

Kroppen i seg selv, matskapet og naturen blir et apotek, og sammenhengen sees mer og mer via element-, organ- og meridianlæren som ligger i bunnen. Uansett om du skal jobbe med det eller ikke, gir soneterapi en grunnforst.else for hvordan sykdom utvikler seg og hvordan vi kan ta vare på vår egen helse. Soneterapi og yoga er og blir de redskapene jeg foretrekker for å ta vare på meg selv. Soneterapi er et redskap som kan benyttes av ulike kroppsbehandlingsmetoder yoga er bare en av mange muligheter. Jeg er utrolig glad for å ha soneterapi og yoga og for forståelsen det gir av min egen kropp.

Nysgjerrig på å lære soneterapi? Les mer her

Nysgjerrig på å lære Yin yoga? Les mer her

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar