Berøring, bevevegelse og bevissthet

  • Gå tilbake

med kroppsbehandling, yoga og mindfulness

Berøring, bevegelse og bevissthet – hvordan si noe fornuftig om et så stort tema med så få ord? Etter å ha reflektert over disse ordene en stund, velger jeg å begynne med bevissthet – siden bevissthet ligger til grunn for både bevegelse og berøring. For hva er vel bevegelse og berøring, uten bevissthet?

Av Viggo Johansen

Så la oss begynne med spørsmålet: hva er bevissthet? 

Hvis vi ikke går metafysisk til verks (for det blir altfor komplisert), men heller til vår egen direkte erfaring, og spør derfra – hva er bevissthet? Da tror jeg de fleste kan være enige om at bevissthet innebærer liv, kanskje den mest primære opplevelsen av å være levende. Å være levende er å være bevisst, og å være bevisst er å være (klar over at du er) levende – bevissthet innebærer tilstedeværelse å være tilstede. 

Det finnes to muligheter for hvordan vi opplever et øyeblikk (og altså et liv, siden livet er en serie med øyeblikk) – enten er vi på autopilot eller så er vi tilstede. Når vi er på autopilot, er det strengt tatt ikke vi som lever dette øyeblikket, men snarere fortiden som lever oss. Det er det vi kaller vaner, og vaner kommer både som tanker, følelser og handlinger. Når vi er tilstede derimot, er vi klar over oss selv og våre liv. Fordi vi er tilstede, er vi ute av vanens grep.

Tilstedeværelse åpner opp et rom av frihet, et rom hvor vi kan foreta genuine valg. Ikke bare et tilsynelatende valg som egentlig kun er en vane, men noe nytt, noe som ikke velges fordi du er oppdratt slik, eller fordi det alltid har vært slik, men fordi du kjenner inni deg at det er riktig.  

Det er vanskelig å tenke seg et liv blottet for tilstedeværelse. I så fall ville det være som et mareritt – en roboteksistens. Tilstedeværelse er som et friskt pust, det bringer med seg spontanitet, frihet og glede. Fordi du er tilstede, er du klar over at du er levende, og fordi du er levende kan du ikke definere deg selv via den du var i går. På grunn av tilstedeværelse er du klar over at dagen i dag er ny, at øyeblikket akkurat nå er nytt – det har aldri vært før og vil aldri komme tilbake. Det er unikt. Når du er tilstede er du levende. 

På samme måte er det tilstedeværelse som gjør at du smaker maten, kjenner vinden som rusker i håret, og er takknemlig for solens varme. Tilstedeværelse er den faktoren som gjør at et møte med et annet menneske blir levende, noe langt mer enn bare å utveksle informasjon. Likeledes er det tilstedeværelse som gjør deg i stand til å blir klar over når du har havnet i et gammelt tanke- og følelsesmønster, og som gjør deg i stand til å skifte kurs. På et dypere plan er det tilstedeværelse som gjør det klart for oss at vi ikke lever for oss selv alene. Hvis du ser på verden med en klar og konsentrert tilstedeværelse, oppdager du at alt henger sammen, at ego har sin rot i frykt, og at det eneste som virkelig gir mening er samarbeid.

«tilstedeværelse er som et friskt pust med
spontanitet, frihet og glede»

I grunnen er det veldig enkelt. Tilstedeværelse innebærer forenkling og balanse, men i et moderne og hektisk liv kan det være vanskelig nok. De fleste av oss er så vant til å være på, i gjøre-modus, at det har blitt normaltilstanden. Til og med når vi skal slappe av har vi en tendens til å fylle på med mer aktivitet eller informasjon. Det er som å døyve uroen med mer uro. Derfor kan enkle øvelser i tilstedeværelse være ganske utfordrende, for det er ingenting som skjer. Hjernen får ikke noen underholdning. Tilsynelatende. For de som holder ut venter en overraskelse – for eksempel hvor mye som ligger bare i et pust. Vi prøver å få en følelse av liv ved å fylle på utenfra, mens øvelser i tilstedeværelse har en motsatt tilnærming – du forenkler, og forenkler, inntil du oppdager den naturlige pulsen av liv som alltid er der, og der finner du det du alltid søkte. Tilfredshet. 

Hvis vi skal prøve å knytte bevissthet sammen med bevegelse og berøring, blir bildet ganske klart – og igjen oppfordrer jeg til å gå til din egen erfaring. Som jeg sa i innledningen: Hva er vel bevegelse eller berøring, uten bevissthet? Har du noen gang gått fra A til B, kommet frem, og så innsett at du ikke fikk med deg noen ting fra selve turen, for mens du gikk var all oppmerksomheten din ”i hodet”, eller, har du noen gang fått en massasje hvor du merket at personen som gav den til deg ikke var der? Han eller hun var ikke i berøringen, men et annet sted, ”lost in thought” som det sies så treffende på engelsk. 

Bevegelse er én ting, vi beveger oss jo stort sett hele tiden, men bevisst bevegelse – det er noe helt annet. Bevisst bevegelse er utrolig enkelt, og samtidig så vanskelig, for det innebærer å bevege seg uten at oppmerksomheten er i hodet – men i kroppen. Det kan for eksempel være under yoga, eller dans – aktiviteter som er designet for bevisst bevegelse, men det kan like gjerne være når du går. Hver gang du går. Når gikk du sist, med alle sanser åpne, uten at oppmerksomheten var fokusert på destinasjonen – men bare i kroppen, fullt tilstede i din egen kropp, med ro og tilstedeværelse? Prøv det i dag, bare fem minutter, å gå med all oppmerksomhet forankret i kroppen, og alle sanser åpne – og bare kjenn at du lever. 

Og berøring – bevisst berøring er simpelthen å berøre med en intensjon om støtte, næring og varme, det vil si, å berøre uten å være ”lost in thought”. Så enkelt, og så vanskelig. Den gode nyheten er at det kan trenes opp – bevisst berøring er en trenbar ferdighet, alt du trenger å gjøre er å komme ut av hodet og inn i livet, igjen og igjen – å bli mer interessert i å være enn å gjøre, mer interessert i å føle enn å tenke, mer interessert i vi enn jeg – så enkelt og så vanskelig.

BERØRING: Massasje – Yogamassasje – Soneterapi – Flere metoder
BEVEGELSE: Yoga & Movement
BEVISSTHET: MindfulnessYoga 

Les merStressveileder – et kurs i stresshåndtering

Da Axelsons lanserte kurset «Stressveileder» våren 2021 ble kurset fulltegnet i rekordfart. 

En ny karriere – eller et springbrett til en annerledes hverdag

Mange tror at man må studere yoga i månedsvis i India for

Utbrent av karrierejaget

Tom Eikelind (43) ble utbrent av karrierejaget. Sa opp jobben og fulgte

axelsons.no bruker innholdskapsler (cookies) for statistikk     Webutvikling

Laster ..